Φασκόμηλο σε πολυτελή συσκευασίαΦασκόμηλο σε πολυτελή συσκευασία

Για τις παραγγελίες σας 

καλέστε στο τηλ 6973 992402

ή

 πατήστε εδώ

Φασκόμηλο σε παραδοσιακή συσκευασίαΦασκόμηλο σε παραδοσιακή συσκευασία

Φασκόμηλο στο αγρόκτημαΦασκόμηλο στο αγρόκτημα

Σιδερά Κοζάνης: Το χωριό του ΦασκόμηλουΣιδερά Κοζάνης: Το χωριό του Φασκόμηλου

Φασκόμηλο:Θεραπευτικές ιδιότητες

Περισσότερα.................

Φασκόμηλο (τσιοπάν τσιρά) ενδημικόΦασκόμηλο (τσιοπάν τσιρά) ενδημικό

Φασκόμηλο: Ιδιότητες και τρόποι χρήσης. Περισσότερα......................

 

Φυτεία Φασκόμηλου 2018Φυτεία Φασκόμηλου 2018

Κάντε Like στην σελίδα

Φασκόμηλο στο κτήμαΦασκόμηλο στο κτήμα

Φασκόμηλο 

(salvia officinalis) 

    Το Φασκόμηλο της οικοτεχνίας μας, όπως όλα τα Αρωματικά μας φυτά καλλιεργείται στα αγροκτήματα μας σε υψόμετρο 1020 μέτρων.

    Έχει διάφορες ονομασίες. Στο χωριό μας τα Σιδερά Κοζάνης, το ονομάζουν Τσοπάν Τζιρά δηλαδή το προσκέφαλο του τσοπάνου. Η ιδιαίτερη και πλούσια μυρωδιά του απωθεί τα φίδια και για αυτό το λόγο οι τσοπάνηδες το χρησιμοποιούσαν ως προσκέφαλο. 

    Το μικρό σχετικά μέγεθος του και και το πλούσιο άρωμα του το κάνουν ξεχωριστό από τα άλλα είδη Φασκόμηλου, που φύονται στην πατρίδα μας. 

    Προέρχεται από το λατινικό ρήμα Salvare που σημαίνει «σώζω» ή «θεραπεύω».

    Έχει έντονο άρωμα και καλλιεργείται για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του, ως αφέψημα και ως καρύκευμα.

    Τα φύλλα που είναι και το κατεξοχήν χρησιμοποιούμενο μέρος του φυτού συλλέγονται λίγο πριν ή κατά την αρχή της ανθοφορίας με ξηρό και ηλιόλουστο καιρό και ξηραίνονται στη σκιά.

    Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως πολυφάρμακο και έχει εκθειαστεί από τον Διοσκουρίδη, τον Γαληνό, τον Αέτιο και τον Ιπποκράτη. 

    Σε αρχαίες εποχές το χρησιμοποιούσαν για δαγκώματα φιδιών και εντόμων, για να αυξήσουν τη γονιμότητα των γυναικών και για να διώχνουν τα κακά πνεύματα κτλ.

ΦασκόμηλοΦασκόμηλο

Είναι ένα βότανο προικισμένο με πολλές θεραπευτικές ουσίες και ιδιότητες, ιδιαιτέρως χρήσιμες στην ιατρική, όπως αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές, καρδιοτονωτικές, σπασμολυτικές και αντιδιαβητικές.

Ως αφέψημα είναι ιδανικό για τη θεραπεία της φαρυγγίτιδας, της ουλίτιδας, καθώς και των άφτρων, αλλά και διαφόρων τραυματισμών του στόματος. Επίσης, τονώνει το νευρικό σύστημα, αυξάνει τη μνήμη και ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος.

    Εάν κάνουμε πλύσεις με αφέψημα στα μέρη του σώματος που πάσχουν από κράμπες, θα ανακουφιστούν.

    Αντιμετωπίζονται τα τσιμπήματα από κουνούπια και σφήκες, τρίβοντας με τα φρέσκα φύλλα του φασκόμηλου το ερεθισμένο σημείο.

    Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται και στην αρωματοποιία.

    Στη μαγειρική χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό διαφόρων ζωμών, φαγητών και του ξιδιού ενώ θεωρείται και μελισσοτροφικό φυτό παρέχοντας μέλι εκλεκτής ποιότητας.

    Πάντως η χρήση του πρέπει να γίνεται με σύνεση γιατί υπάρχουν περιπτώσεις δηλητηρίασης από υπερβολική χρήση που οφείλεται κυρίως στην ουσία θουγιόνη που υπάρχει στο φυτό.

Τσάι με φρέσκο φασκόμηλο

    Πως μπορούμε να απολαύσουμε γρήγορα ένα τσάι με ξερό φασκόμηλο.

Ρόφημα ΦασκόμηλοΡόφημα Φασκόμηλο

            Υλικά

  • 1 Δύο γραμμάρια ξερού Φασκόμηλου
  • 1 κούπα νερό
  • Μέλι (προαιρετικά)

           Εκτέλεση 

Βράζουμε το νερό μας.

  1. Σε μία κούπα ή σε καφετιέρα με έμβολο βάζουμε το ξερό φασκόμηλο και ρίχνουμε το καυτό νερό.
  2. Περιμένουμε 6-8 λεπτά και το απολαμβάνουμε ζεστό.

    Μπορούμε να το φυλάξουμε στο ψυγείο και να το απολαύσουμε παγωμένο. Διατηρείτε μέχρι 24 ώρες.

Χρήσεις Φασκόμηλου

ΓΕΝΙΚΑ:

Το φασκόμηλο θεωρείτε ως το «βότανο της μακροζωίας» ή της αθανασίας.
Χρησιμοποιείτε για λοιμώξεις του αναπνευστικού, για την χαλάρωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, τη θεραπεία του βήχα.
Θεωρείτε διεγερτικό της όρεξης, αλλά  πάνω από όλα είναι αντιδιαβητικό, αντιφλεγμονώδες και αντιμικροβιακό.
Άλλες χρησιμότητες του είναι ο καθαρισμός τους αίματος, η αντιμετώπιση της δυσπεψίας και η βελτίωση  της ηπατικής λειτουργίας.

Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πρόληψη της νόσου του Alzheimer.

Προσοχή στις εγκυμονούσες και μητέρες που Θηλάζουν

 

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ:

Το φασκόμηλο στην Ελλάδα χρησιμοποιείται ως  (τσάι) αλλά τελευταία έχει περάσει και στην κουζίνα μας.

Είναι κατάλληλο για να μαρινάρει, για να συνοδέψει κρέατα (χοιρινό, κοτόπουλο) ή να χρησιμοποιηθεί σε σάλτσα πέστο. Συνδυάζεται με την ρίγανη, το θυμάρι και το λεμονοθύμαρο

 

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?