Ρίγανη σε πολυτελή συσκευασίαΡίγανη σε πολυτελή συσκευασία

 Για τις παραγγελίες σας 

 καλέστε στο τηλ 6973 992402

 ή

  πατήστε εδώ

Ρίγανη σε παραδοσιακή συσκευασίαΡίγανη σε παραδοσιακή συσκευασία

Ρίγανη:  Θεραπευτικές ιδιότητες.

Περισσότερα................

   

Ρίγανη στο ΚτήμαΡίγανη στο Κτήμα

Ρίγανη: Θρεπτική αξία. 

Περισσότερα................

Ρίγανη: Σύμβολο χαράς και υγείας.

Περισσότερα......................

Ρίγανη ΣυγκομιδήΡίγανη Συγκομιδή

Κάντε Like στην σελίδα

Η Ρίγανη μας στην Αγία Κυριακή Σερβίων (Σκούλιαρη)Η Ρίγανη μας στην Αγία Κυριακή Σερβίων (Σκούλιαρη)

Ρίγανη η Ελληνική

(Greek Oregano)

    Η Ρίγανη μας προέρχεται από φυτά της οροσειράς των Πιερρίων προς την πλευρά της λίμνης Πολλυφύτου  (πλαγιές Αγίας Κυριακής) και καλλιεργείτε στα δικά μας ή συνεργαζόμενα αγροκτήματα, που αναπτύσσονται στην ίδια περιοχή.

   Διακρίνεται για το χρώμα της, την πιπεράτη γεύση της και για το πλούσιο και ιδιαίτερο άρωμα της.

   Προκειμένου να διατηρεί το διαπεραστικό άρωμα της και το ωραίο πράσινο χρώμα της αποξηραίνετε στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της Οικοτεχνίας μας σε δροσερό μέρος και μακριά από τον ήλιο, ο οποίος την ξεθωριάζει και της δίνει ένα καφετί χρώμα

    Εδώ και χρόνια έχει αναγνωριστεί ως «λειτουργικό τρόφιμο» για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και την πρόληψη σε πολλές ασθένειες. Οι Έλληνες ήξεραν εδώ και χιλιάδες χρόνια τη θεραπευτική αξία της ρίγανης και την χρησιμοποιούσαν εσωτερικά (πίνοντας το αφέψημά της) σε σπασμούς, δηλητηριάσεις, κολικούς και εξωτερικά για να ανακουφίζουν πρηξίματα που πονούσαν. Με την πάροδο του χρόνου οι βοτανολόγοι και οι γιατροί απέδειξαν ότι η ρίγανη με την πικάντικη γεύση έχει πολλές περισσότερες και χρήσιμες ιδιότητες.

    Ανήκει ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae, του γένους Origanum και έχει επιστημονικό όνομα Origanum vulgare.

    Η γλωσσολογική ρίζα του φυτού προέρχεται από το ελληνικό «Όρος» και το «Γκάνας» που σημαίνει φωτεινότητα, το οποίο σημαίνει «λαμπερό βουνό».

Η ρίγανη είναι καλή πηγή σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες συνδέονται με τα χολικά άλατα και τις καρκινογόνες τοξίνες στο παχύ έντερο και τα απομακρύνουν από τον οργανισμό μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διάσπαση της χοληστερόλης και είναι ακόμη ένας λόγος που χρησιμοποιείται σε δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.

    Οι φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου.

    Η ρίγανη επίσης είναι άφθονη πηγή για πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Κ, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, μαγγάνιο, σίδηρο, ασβέστιο, καροτένια, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη,  κρυπτοξανθίνη κτλ

    Επιπλέον η ρίγανη έχει καταπραϋντική και σπασμολυτική δράση σε πόνους των μυών και σε νοσήματα των πνευμόνων.

    Έχει αναλγητική δράση σε οξείς ή χρόνιους ρευματισμούς και σε πόνους των δοντιών (γάργαρες ή μασάμε ένα κλαράκι).

    Έχει αποχρεμπτική δράση (ρευστοποιεί τα φλέματα) και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε χρόνια βρογχίτιδα και κοκίτη.

    Έχει αντισηπτική δράση στους πνευμονικούς οδούς, στη φυματίωση των πνευμόνων και στο άσθμα

     Τα αποξηραμένα φύλλα και άνθη της διατηρούνται για χρόνια αν αποθηκευτούν σε βάζα, που κλείνουν αεροστεγώς και μακριά από το φως.

    Με την πικάντικη γεύση της παντρεύεται τέλεια με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το λεμόνι

    Τέλος η ρίγανη είναι το έμβλημα της Ελληνικής και γενικότερα της Μεσογειακής κουζίνας και τείνει να κατακτήσει την Διεθνή Αγορά.

Χρήσεις της Ρίγανης

Αφέψημα:

Βράζουμε λίγα λεπτά ένα κουταλάκι του γλυκού Ρίγανη σε ένα μπρίκι νερό.

Το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.

Έγχυμα:

Ρίχνουμε 1 ή μισή κουταλιά του γλυκού ρίγανης σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, το σκεπάσουμε για 5-10 λεπτά ανάλογα με το πόσο δυνατό το θέλουμε και μετά το σουρώνουμε.

Πίνουμε 2-3 φορές την ημέρα σκέτο ή με μέλι.

Για πλύσεις:

Βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας ξηρής ρίγανης σε μισό λίτρο βραστό νερό και το σκεπάσουμε για 10-15 λεπτά.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο έγχυμα αν το διατηρήσουμε στο ψυγείο ή το ξαναζεστάνουμε

Μαγειρική:

Οι χρήσεις της ρίγανης στην μαγειρική είναι ατελείωτες.

Συνδυάζεται τέλεια με βασιλικό, θυμάρι και μαντζουράνα, ειδικά στο κρέας.

 

 

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?